Tuesday 25 June 2013

Ο Σαμαράς δεν είναι Θάτσερ, που τέτοια τύχη

 Δημοσιεύτηκε στο News247

Με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ πολλοί συνέκριναν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εκ Μεσσηνίας ορμώμενο, με την εκ Λίνκονσαιρ ορμωμένης Θάτσερ. Που τέτοια τύχη.
Ο Σαμαράς είναι γόνος μεγάλης οικογένειας,  θα μπορούσε να πει κάποιος αριστοκρατικής για τα ελληνικά δεδομένα. Έν αντιθέσει η Θάτσερ ήταν κόρη μανάβη σε μια χώρα που το πολιτικό κατεστημένο προερχόταν σχεδόν εξ ολόκληρου από το ιδιωτικό σχολείο Ήτον και οι αριστοκρατικές καταβολές και καταγωγή ήταν απαραίτητες.

Ο Σαμαράς πήγε στο αμερικανικό κολέγιο Αθηνών που ίδρυσε ο προ-παππούς του, η Θάτσερ σε δημόσιο και μετά με υποτροφία σε ιδιωτικό.

Ο Σαμαράς σπούδασε οικονομικά σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Αμερική η Θάτσερ χημεία, πάλι με υποτροφία, στην Οξφόρδη το 1942. Μάλιστα η Θάτσερ ήταν πιο περήφανη που ήταν η πρώτη πρωθυπουργός επιστήμονας παρά η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός.
Η Θάτσερ εκλέχθηκε υποψήφια βουλευτής από την βάση του συντηρητικού κόμματος μετά από ψηφοφορία, ο Σαμαράς λόγω οικογενειακής καταγωγής.

Ο Σαμαράς κατηγορήθηκε πως με ιδιοτελή κριτήρια και μηχανορραφίες προκάλεσε την πτώση της  κυβέρνησης  που τον ανέδειξε. Εν αντιθέσει η Θάτσερ ήταν το θύμα μηχανορραφιών του κόμματος της.
Ο Σαμαράς έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού με την άρνηση του στο μνημόνιο και την πρόκληση άσκοπων εκλογών. Στην συνέχεια μόλις πήρε την εξουσία και με διαδοχικές ανακυβιστήσεις έγινε ο πιο φιλομνημονιακός από όλους. Η Θάτσερ μόνο για αλλαγή γνώμης και πολιτικής δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Είναι χαρακτηριστική η φράση της «κάντε εσείς κωλοτούμπα άμα θέλετε, η κυρία δεν κάνει».
Ο Σαμαράς το μόνο που κατάφερε ως υπουργός πολιτισμού ήταν να αναδείξει τα έμφυτα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά όλων των συντοπιτών  ψηφοφόρων του  που διόρισε μαζικά. Η Θάτσερ ως υπουργός παιδείας προώθησε τα δημόσια σχολεία που στο τέλος της θητείας της από 30% του συνόλου είχαν γίνει 60%.
Ο Σαμαράς ως υπουργός εξωτερικών ενέπλεξε την Ελλάδα σε μια αδιέξοδη και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα πολιτική ενώ η Θάτσερ επέδειξε αρχηγεσία και πυγμή όταν οι δικτάτορες της Αργεντινής για να διατηρηθούν στην εξουσία εισέβαλαν στα νησιά Φώκλαντ.
Η άποψη της Θάτσερ για το δημόσιο χρήμα συνοψίζεται στο «δεν υπάρχει δημόσιο χρήμα αλλά το δικό σου χρήμα». Η Θάτσερ αρνήθηκε το μισθό του πρωθυπουργού και πλήρωνε για τα δικά της έξοδα. Μέχρι και για το ηλεκτρικό σίδερο στην πρωθυπουργική κατοικία πλήρωνε. Ο Σαμαράς και η ΝΔ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πελατειακού συστήματος στην Ελλάδα που δε σέβεται το δημόσιο χρήμα και διαιωνίζει την φαυλότητα.
Η Θάτσερ εναντιώθηκε στα κατεστημένα συμφέροντα που κατέτρωγαν την χώρα από όπου και αν προερχόντουσαν. Η συντηρητική Θάτσερ ψήφισε την κατάργηση της ποινικοποίησης  της ομοφυλοφιλίας ενώ στήριξε την νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Συγκρούστηκε με τους φανατικούς παρασιτικούς συνδικαλιστές αλλά και με την κατεστημένη πλουτοκρατία. Το τελευταίο της υπουργικό συμβούλιο δεν είχε ούτε ένα υπουργό με αριστοκρατική καταγωγή. Για αυτό την ψήφιζε ο λαός της Βρετανίας. Ο Σαμαράς στον ένα χρόνο που κυβερνά προσπαθεί να σώσει όπως μπορεί το πελατειακό σύστημα και να κερδίσει χρόνο για τους ολιγάρχες.
Η Θάτσερ μπορεί να έκλεισε τα ορυχεία και να μισήθηκε όσο κανείς άλλος αλλά τα νούμερα λένε πως σε πραγματικά βάση αύξησε τις κοινωνικές παροχές κατά 30%, τις δαπάνες για την υγεία κατά 30% ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 23% στην θητεία της. Παρεμπιπτόντως η πραγματικές δαπάνες για την άμυνα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της. Η Θάτσερ άλλαξε την Βρετανία από φθίνουσα χώρα σε παγκόσμιο παίκτη και το έκανε με μοχλό την οικονομία. Ας μην ξεχνάμε πως το 1976 η Βρετανία  είχε και αυτή μπει σε πρόγραμμα του ΔΝΤ με το μεγαλύτερο δάνειο που είχε δοθεί έως τότε (3.9δις Δολάρια). Ο κυβέρνηση Σαμαρά ακόμα και τώρα κωλυσιεργεί στον τομέα των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.
Η Θάτσερ πάλεψε τον μισογυνισμό και την προκατάληψη μέσα σε ένα απαρχαιωμένο και συντηρητικό κόμμα. Ο Σαμαράς στην πρώτη του θητεία ήταν θύμα της αλαζονείας του και ενός κακόβουλου εθνικισμού που πλήρωσε όλη η Ελλάδα. Η Θάτσερ είχε κάνει πολλές αποτυχημένες πολιτικές επιλογές (κεφαλικός φόρος, απαρτχάιντ κ.α.) αλλά τα κριτήρια των αποφάσεων της ήταν πάντα το καλό της χώρας. Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε το ίδιο για τον Σαμαρά αλλά ούτε και για πολλούς Έλληνες πολιτικούς.
Ο Σαμαράς απέχει παρασάγγας από το να γίνει Θάτσερ.