Monday 16 February 2015

Τακτική διαφωνίας στο eurogroup

 Δημοσιεύτηκε στο News247

Θα είναι πολύ δύσκολο η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι να έλθουν σε κάποια συμφωνία σήμερα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δείχνουν αποτυχία.
Ο πρώτος είναι τεχνικός. Η ελληνική ομάδα μόλις ανέλαβε και έχοντας μετακομίσει τους προηγούμενους, θα χρειαστεί μέρες αν οχι εβδομάδες για να μπει στο πετσί των πολύ τεχνικών διαπραγματεύσεων. Με άλλα λόγια δεν πρέπει να μας πιάσουν 'κότσους' λόγω άγνοιας.
Ας μην ξεχνάμε επίσης πως το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "κτίστηκε" επάνω στο  τι δεν ήθελε από το μνημόνιο και όχι σε αυτό που ήθελε. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης  ήταν απλώς παροχές και ευχές. Από την στιγμή που το κούρεμα θάφτηκε στο νεκροταφείο των κακών ιδεών όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς 'ΘΑ'.


Τώρα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προτείνει εναλλακτικά μέτρα και εναλλακτικές ισοδύναμες λύσεις χρηματοδότησης που να περνάνε από το ευρωπαϊκό κόσκινο. Αυτό σημαίνει ένα μόνο πράγμα. Μεταβολή, ανακυβίστηση, κοινώς  "κωλοτουμπα", ή εκλογίκευση, προοδευτική ανασυγκρότηση ή όπως αλλιώς σκοπεύουν να το βαφτίσουν οι επικοινωνιολόγοι που κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις.
Αυτός είναι και ο δεύτερος λόγος για τον οποίο οι πιθανότητες επιτυχίας σήμερα είναι λιγοστές. Μια μεταβολή χρειάζεται τον χρόνο της. Δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη. Το κοινό πρέπει να "προετοιμαστεί". Χρειάζεται μια καλή δικαιολογία. Και αυτή θα έρθει με την μορφή μιας ακόμα μεγαλύτερης κρίσης από αυτή στην οποία μας έβαλε ο κ. Σαμαράς το 2012. Τότε ο κ. Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση του και ρίσκαρε την έξοδο από την ευρωζώνη για να μας πει μετά πως μας έσωσε.
Το ίδιο ενδέχεται να κάνει τώρα και η κυβέρνηση. Θα φτάσει την χώρα και τους Ευρωπαίους στο αμήν και μετά θα έχει όλο το δικαίωμα να βγει και να πει "η χώρα πρέπει να σωθεί", "θα σώσω την Ευρώπη", "ώρα ευθύνης για τον Αλέξη", "είμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά".
Άρα σε όρους επικοινωνίας χρειάζεται ένα κρεσέντο κρίσης για να πεισθεί ο κόσμος. Θα κατηγορηθούν οι ξένοι και οι Γερμανοί. Παρά την ηρωική αντίσταση του Υποικ και των 300 της κυβέρνησης έπεσαν ωσάν σε θερμοπύλες. Η νίκη θα έρθει αργότερα στην Σαλαμίνα.
Όμως και από την πλευρά της Ευρώπης δεν βιάζονται. Γνωρίζουν πως ο χρόνος κυλά υπέρ τους. Τα χρήματα ενδεχομένως να μην φτάνουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους. Γι΄αυτό τον λόγο η κ. υπουργός ανακάλυψε πως είναι πατριωτικό καθήκον η πληρωμή των φόρων ενώ μέχρι πρότινος έπρεπε να  αντισταθούμε. Όταν τελειώσουν λοιπόν τα χρήματα, οι εταίροι μας εκτιμούν πως θα παρακαλάμε για να υπογράψουμε.
Συμπερασματικά, και οι δυο πλευρές έχουν λόγους να αναβάλλουν μια συμφωνία για ένα νέο eurogroup ή συμβούλιο που θα βρει λύση στην παράταση. Η στρατηγική αυτή ενέχει όμως και το κίνδυνο του ατυχήματος και για τις δυο πλευρές. Και αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως η Ευρώπη μεγαλώνει και ενηλικιώνεται μέσα απ;o κρίσεις. Και οι κρίσεις είναι αυτές που δίνουν το έναυσμα της αλλαγής αλλά και της συγκρότησης νέων θεσμών στην Ευρώπη.