Tuesday, 22 September 2015

Ο παλαιός είναι αλλιώς αλλά ο νέος είν’ωραίος, ναούμ

Δημοσιεύτηκε στο News247


Οι παλαιότεροι που έζησαν τις εκλογές του 1985 θα πρέπει να έχουν απίστευτες ανακλήσεις μνήμης. Όχι επειδή ο αρχηγός του Σύριζα μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου (ακόμα και στη φωνή) αλλά επειδή, όπως και τότε έτσι και τώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κατάλαβαν το πως και το γιατί έχασαν. Μόνο το «τι έγινε» είδαν. Είναι πραγματικά αξιοζήλευτη η ανεπάρκεια των κομματικών επιτελείων, τουλάχιστον των παραδοσιακών κομμάτων να αφουγκραστούν τι τους λέει η κοινωνία.

Χτυπούν τα συμπτώματα και όχι την ασθένεια. Αδυνατούν να ερμηνεύσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας μεγάλης πολιτικής κρίσης και αλλαγής που έχει συντελεστεί στην χώρα. Νομίζουν πως έχασαν λόγω ΕΝΦΙΑ ή πως θα κερδίσουν επειδή έκλεισαν οι τράπεζες. Περιμένουν τα λάθη των άλλων, το μνημόνιο των άλλων, να τους σερβίρει την εξουσία στο πιάτο. Η λογική πάνω στην οποία στήριξαν τα επιχειρήματά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έπιασε. Θεωρούν πως ο κόσμος είναι παράλογος ή παράφρων και ότι θα έρθει στα λογικά του γρήγορα.



Αυτό έκανε η ΝΔ διαχρονικά αυτό θα κάνει και τώρα. Ο λόγος απλός. Δεν έχει την δυνατότητα ανανέωσης αφού κυριαρχείται εδώ και δεκαετίες από πολιτικές φατρίες. Η διαχωριστική γραμμή λαϊκή-δεξιά, φιλελεύθερη-κεντροδεξιά δεν είναι πρωτεύουσας σημασίας μεταξύ των βροντάκηδων-φουρτουνάκηδων που διοικούν το κόμμα. Η ΝΔ απλά θα περιμένει να πέσει ο Σύριζα υπό το βάρος των οικονομικών και ηθικών σκανδάλων, που σχεδόν σίγουρα θα έρθουν. Δεν έχει όραμα και παραμένει η δεξιά περασμένων αιώνων. Δόγμα της, το πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι στην εξουσία θα έρθουμε.
Είναι, πλέον, αδιαμφισβήτητο γεγονός πως τα τραγικά λάθη των περασμένων επτά μηνών διακυβέρνησης δεν συνέβαλαν στο να αλλάξει σημαντικά η εκλογική συμπεριφορά του κόσμου. Αυτό σημαίνει ένα μόνο πράγμα. Ότι, δηλαδή τα βασικά κριτήρια επιλογής ήταν πολύ διαφορετικά. Διαφορετικά από αυτά που η αντιπολίτευση χαρακτήριζε ορθολογικά.
Η κρίση των τελευταίων χρόνων έχει αλλάξει σημαντικά το εκλογικό σώμα. Για παράδειγμα, υπάρχουν 2.6εκ συνταξιούχοι που μαζί με τους 1.2εκ ανέργους ξεπερνούν αυτούς που εργάζονται. Η αστική τάξη έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα, ενώ η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας βοηθά εκλογικά το Σύριζα, αφού ο υπεύθυνος είναι πάντα ο άλλος, ο ξένος.
Δύο βασικές αρχές φαίνεται να καθοδήγησαν μεγάλο μέρος του λαού στην απόφαση του. Η πρώτη είναι η απέχθεια έως και μίσος για το παλαιό. Το παλαιό είναι οι ψεύτες, οι κακοί, οι λωποδύτες, είναι αυτοί που έφεραν την χώρα και τον λαό στην απόλυτη ένδεια. Ο Σύριζα αποφεύγει να ενοχοποιήσει τους ψηφοφόρους για τις προηγούμενες επιλογές τους. Φταίνε, αορίστως, οι κλέφτες του παλαιού συστήματος. Δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια σε αυτό το μήνυμα, όσο αφορά την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η δουλειά ήταν πανεύκολη.  Όμως η ένταξη του Ποταμιού, του μόνου νέου κόμματος με αξιώσεις, και του επικεφαλής του, στο φαύλο παλαιό ήταν πιο δύσκολη.  Εργάστηκαν με αυταπάρνηση για να κατηγοριοποιήσουν το Ποτάμι στο παλαιό. Και εδώ ήταν ένα από τα λάθη του Ποταμιού. Δεν κατανόησε πόσο πονηρή ήταν αυτή η τακτική. Δεν ήταν απλά λάσπη κατά ενός προσώπου. Έτσι, αφού κατηγοριοποιήθηκε και το Ποτάμι στο παλαιό, όλα έγιναν πιο εύκολα.
Η δεύτερη αρχή είναι πως τα έχουμε χάσει όλα και δεν πιστεύουμε τις απειλές σας. Μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος εξακολουθεί να πιστεύει πως δεν έχει τίποτα να χάσει. Γιατί αυτοί που τον προειδοποιούν έχουν ήδη αποδομηθεί και απαξιωθεί. Κλασσικό κόλπο δικηγόρων για να πλήξουν βασικούς μάρτυρες. Ο μικρός Πέτρος φώναξε λύκος πολλές φορές και χλεύασε τους συγχωριανούς του περισσότερες. Δεν πιάνει πλέον.
Τα τελευταία 5 χρόνια δεν χάθηκαν μόνο δουλειές και μισθοί. Χάθηκαν όνειρα. Χάθηκαν προσδοκίες. Και αντικαταστάθηκαν με απογοήτευση και απόρριψη των πάντων. Υπήρχε μεγάλη διάθεση για καταστροφή του παλαιού και δοκιμή του νέου. Όσο παράλογο ή και ψεύτικο είναι αυτό το νέο. Ψεύτες ήταν και οι προηγούμενοι. Ας δοκιμάσουμε τους νέους ψεύτες είπαν πολλοί. Αυτό βέβαια έγινε, αφού αντισταθμίστηκε ο κίνδυνος του νέου. Τα χρήματα αποσύρθηκαν καλού-κακού. Η συναίνεση ταυτίστηκε με την συντήρηση του παλαιού. Στις δε δημοσκοπήσεις απαντούσαν αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι ερωτώντες και όχι αυτό που πίστευαν. Άλλοι πάλι είδαν στο νέο την συνέχιση του παλαιού. Αλλάζουμε δηλαδή τον πάροχο υπηρεσιών παλαιοκομματισμού διότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν πλέον να δώσουν προστασία. Ένα είδος νέου παλαιοκομματισμού, νέου προστάτη.
Δεν ήταν λοιπόν ούτε το 12% του κ.Κατρούγκαλου, ούτε η παιδεία του κ.Μπαλτά, ούτε το μεταναστευτικό της κ.Χριστοδουλοπούλου. Το κλείσιμο των τραπεζών δεν φαίνεται να επηρέασε μεγάλο μέρος του κόσμου για δύο λόγους. Ο κίνδυνος είχε ήδη ελαχιστοποιηθεί με την απόσυρση 50δις από τις τράπεζες και οι άμεσες επιπτώσεις, στην ήδη λαβωμένη οικονομία, ήταν λίγες. Κανένας για παράδειγμα δεν πάει στην τράπεζα εδώ και χρόνια, για να ζητήσει δάνειο και όσοι πάνε, είναι επειδή χρωστάνε. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και αυτές που επιβιώνουν το κάνουν χωρίς τραπεζική βοήθεια. Οι τράπεζες είναι απλά μηχανισμοί πληρωμής. Αυτό σημαίνει, βέβαια, τεράστια καταστροφή και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις είναι ολέθριες, αλλά κανείς δεν κοιτά πλέον το μέλλον.
Ακόμα και το γεγονός πως ο Σύριζα επιχείρησε να αλλάξει την γεωπολιτική θέση της Ελλάδος μαζί με την έξοδο από την Ευρώπη, ευτυχώς ανεπιτυχώς, δεν φόβισε. Η δύναμη της απόρριψης και της καταστροφής του παλαιού ήταν και είναι ισχυρότερη. Και εδώ είναι μάλλον και η ρίζα της μελλοντικής πτώσης του Σύριζα. Θα γίνει σύντομα παλαιό. Και αν μάλιστα επιτύχει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου και ανακάμψει η οικονομία, όπως όλοι ευχόμαστε, ο Σύριζα θα έχει αυτοκτονήσει ιδεολογικό-θεολογικά αλλά θα έχει εξιλεωθεί έναντι της ιστορίας.