Friday, 30 January 2015

On bloomberg. New order.

Το dejavu του κ. Τσίπρα και το μεγάλο σενάριο

Σχεδόν σίγουρα σας έχει τύχει να περνάτε από ένα μέρος ή να βλέπετε μια φυσιογνωμία και να νιώθετε πως κάπου κάποτε το έχετε ξαναδεί. Μελέτες δείχνουν πως είναι κοινό σε όλους τους ανθρώπους, ψυχικά υγιείς και μη. Πολλοί αρκούνται στην μεταφυσική εξήγηση της προηγούμενης ζωής ή στην ύπαρξη μιας άγνωστης ανώτερης δύναμης που μας δίνει σήματα. Η επιστήμη όμως δίνει πιο ενδιαφέρουσες αποδείξεις για το πως συμβαίνει αυτή η αίσθηση. Ουσιαστικά είναι μια πάθηση ή ανωμαλία του εγκεφάλου και της λειτουργίας της μνήμης.
Η εκλογή όμως του Σύριζα και του κ.Τσίπρα στην πρωθυπουργία δεν είναι τέτοιου είδους Dejavu. Δεν είναι στην φαντασία μας. Πραγματικά έχουμε ξαναδεί το ίδιο σενάριο να παίζεται, φυσικά με παραλλαγές πριν από 34 χρόνια στην Ελλάδα. Τι εννοώ.
Το 1981 ο Α.Παπανδρέου έρχεται στην εξουσία με μια εξωπραγματική λαϊκίστικη πολιτική. Έχοντας υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες, από το περίφημο «έξω από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ» μέχρι τα 5ετη προγράμματα οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της τότε δεξιάς ολιγαρχίας. Όχι απλώς επιχρυσωμένα κουτάλια αλλά μασίφ υποσχόταν. Ελάχιστες από όλες αυτές τις υποσχέσεις τήρησε. Και από αυτές που υλοποίησε πολύ γρήγορα τις πήρε πίσω με υποτιμήσεις και πληθωρισμό 20%. Όμως κατόρθωσε να κρατηθεί στην εξουσία για πάρα πολλά χρόνια. Και τότε όπως και τώρα οι αντίπαλοί του είχαν ονειρώξεις «παρένθεσης». Αυτό που κράτησε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ τότε δεν ήταν ο ριζοσπαστικός λόγος και η πολιτική του. Ήταν τα λεφτά που άρχισαν να αναβλύζουν από τα κοινοτικά ταμεία που συντηρούσαν το πελατειακό κράτος και τους κομματικούς στρατούς.

Saturday, 24 January 2015

Το «Ποτάμι» ως από μηχανής θεός;

Ολοι μας μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε γιατί η τραγωδία εφευρέθηκε στην Ελλάδα και όχι στη Βρετανία ή τη Γαλλία. Τα εκλογικά σενάρια μόνο σε τραγωδία του Ευριπίδη θα μπορούσαν να παρουσιαστούν. Εχουμε μια απίθανη πλοκή, και με αρκετή διαπλοκή, που μόνο ένας από μηχανής θεός μπορεί να λύσει. Εχουμε ανεργία στο 27% με έναν στους δύο νέους χωρίς εργασία, ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, και την παιδική φτώχεια στο 40%. Ταυτόχρονα έχουμε οικονομία που κυριαρχείται από κατεστημένα συντεχνιακά συμφέροντα και ολιγάρχες. Και δύο κόμματα που δεν θέλουν να συνεννοηθούν ούτε στα βασικά με την απειλή της διπλής οικονομικής ύφεσης στην πόρτα μας. Και θέλουν να μας πείσουν πως είναι οι καλύτεροι συνομιλητές.

Οι μεν μας λένε πως θα μας πάρουν τα σπίτια οι κομμουνιστές και θα γίνουμε Β. Κορέα, οι άλλοι πως θα μας τα πάρουν οι κακοί τραπεζίτες και τα distress funds. Οι μεν μας λένε πως θα χάσει ο κόσμος τις καταθέσεις του, οι δε πως ο κόσμος θα χάσει τα λεφτά του από τη φορολογία. Συμπέρασμα, όποιο από τα δύο κόμματα και να ψηφίσεις θα χάσεις τα λεφτά σου και το σπίτι σου.

Ο ένας αρχηγός εγγυάται προσωπικά τις καταθέσεις, ο άλλος φοροελαφρύνσεις. Αλήθεια, είναι τόσο πλούσιοι και δεν το ξέραμε;

Είμαστε σοβαροί; Είναι δυνατόν ο πολιτικός λόγος να είναι τόσο παιδαριώδης; Η απόφαση Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιλογή του δηλητηρίου, αρσενικό ή βιτριόλι. Πρέπει να διαλέξεις με ποιον τρόπο θα πεθάνεις είναι το μήνυμα.

Wednesday, 21 January 2015

Όχι στο διαγωνισμό κουρέματος

Δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ



Μετά το PSI η δομή και διάρθρωση του Ελληνικού χρέους άλλαξε ριζικά. Τα οφέλη από το κούρεμα χρέους ονομαστικής αξίας 200δις δεν ήταν μεγάλα ως προς την μείωση του συνολικού χρέους, εξαιτίας κυρίως της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αποχής από την διαδικασία της ΕΚΤ. Αυτό όμως που επιτεύχθηκε είναι η μεγάλη επιμήκυνση των λήξεων που είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση ελάφρυνση του προϋπολογισμού. Επίσης μειώθηκε κατά πολύ το χρέος που βρίσκετε σε χέρια ιδιωτών και αυξήθηκε (82%) σημαντικά το χρέος στον επίσημο τομέα (Διμερή δάνεια, ΕΚΤ, EFSF).
Επιπροσθέτως ο κύριος όγκος (85%) του ελληνικού χρέους βρίσκεται υπό αγγλικό δίκαιο πράγμα που αφαιρεί την δυνατότητα της ΕΔ για μονομερή διαγραφή ή αλλαγή όρων χωρίς την σύμφωνη γνώμη των πιστωτών. Μία δε μονομερής επιθετική κίνηση θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και ενδεχομένως καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στην θέση της Ελλάδος στην διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή. Το σενάριο των ευρωδιακοπών ή Grexit δεν θα φαντάζει φανταστικό τότε.
Από την άλλη ένα κούρεμα στην ονομαστική αξία του χρέους είναι δύσκολο και νομικά αλλά και πολιτικά για την Ευρώπη. Πρώτον γιατί απαγορεύεται από τις Συνθήκες αλλά και σε μερικές περιπτώσεις από συντάγματα χωρών μελών.

Friday, 16 January 2015

ΕΛΑ μου το ELA μου. Ο δανειστής της απελπισίας

Δημοσιεύτηκε στο News247

Μετά τα περίφημα σπρέντς άλλη μια λέξη φαίνεται ότι θα μπεί αν όχι στο λεξικό του κ.Μπαμπινιώτη σίγουρα στη προεκλογική και μετεκλογική περίοδο. Ευτυχώς δεν είναι το ίδιο κακόηχη αλλά δυστυχώς είναι περισσότερο κακοήθης.
Τι είναι όμως το ELA , ποιος είναι σκοπός και η λειτουργία του. Τι σημαίνει για τις τράπεζες, τον πολίτη αλλά και πόσο σημαντικό εκλογικό θέμα μπορεί να είναι.
Η βασική λειτουργία των τραπεζών έχει ως εξής. Εμείς ως καταθέτες βάζουμε (αν έχουμε λεφτά) χρήματα σε μια τράπεζα. Αυτά τα χρήματα μπορούμε να τα αποσύρουμε ανά πάσα στιγμή. Συνήθως δεν υπάρχει περιορισμός στις απλές καταθέσεις (εκτός και αν κάνουμε προθεσμιακές). Από την άλλη πλευρά, η τράπεζα δίνει με αυτά τα λεφτά δάνεια σε επιχειρήσεις, στεγαστικά κλπ. Αυτά όμως τα δάνεια είναι μακροχρόνια. Δεν μπορεί η τράπεζα αν έχει ανάγκη, να τα πάρει πίσω άμεσα. Έτσι λοιπόν οι τράπεζες έχουν πάντα πρόβλημα ρευστότητας. Αν όλοι μας πάμε να ζητήσουμε τις καταθέσεις μας η τράπεζα δεν έχει να μας δώσει. Εδώ λοιπόν μπαίνει η κεντρική τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος. Γνωρίζοντας πως η εν λόγω τράπεζα δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας αλλά απλά ρευστότητας, έρχεται ως σωτήρας και της δανείζει την ρευστότητα με αντάλλαγμα-ενέχυρο την περιουσία της τράπεζας. Είναι δηλαδή ένας πιστωτής εσχάτου ανάγκης (Lender of last resort).

Tuesday, 13 January 2015

Συνέντευξη στo Newmoney.gr

Συνέντευξη μου στο newmoney.gr

Συνέντευξη στην Κατερίνα Καραμούτσου
Προβλήματα στην χρηματοδότηση των τραπεζών και στα ταμειακά αποθέματα μετά τον Μάιο εκτιμά ότι θα έχει η Ελλάδα εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την πιστωτική γραμμή, ο Ανδρέας Κούτρας, διευθυντικός στέλεχος της ITC Markets και υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθηνών με το Ποτάμι, υπεύθυνος στον τομέα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Όπως εξηγεί, οι καταθέσεις και τα έσοδα από τον προϋπολογισμό μειώνονται λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ εάν δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά η Ελλάδα θα πρέπει να καταφύγει στον μηχανισμό επειγούσης αρωγής ρευστότητας (ELA), ο οποίος αποτελεί δαπανηρή λύση.
Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο του Grexit, θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι πιθανή καθώς το ελληνικό χρέος είναι πλέον σε αγγλικό δίκαιο και ακόμα και αν η χώρα πάει σε λύση δραχμής δεν μπορούμε να το «κουρέψουμε».
1. Τα τελευταία δημοσιεύματα για την Ελλάδα μεταδίδουν ένα κλίμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τρομάζει πια τις αγορές. Θεωρείται ότι η ανησυχία επενδυτών και αγορών για την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και την πιθανότητα μιας εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ βρίσκεται σήμερα στα ίδια επίπεδα με το 2012; Με άλλα λόγια, βλέπετε να  ανησυχούν το ίδιο, περισσότερο ή λιγότερο;
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο 2010 ούτε στο 2012. Τότε μια πιθανή έξοδος θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα όχι μόνο στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης. Σκοπός της Ευρώπης από την αρχή ήταν να απομονώσει ή καλύτερα να ανοσοποιήσει την Ελλάδα. Και εν μέρει τα έχει καταφέρει. Τα δημοσιεύματα έχουν περισσότερο να κάνουν με θέσεις που έχουν πάρει στην αγορά παρά με την Ελλάδα. Η αγορά είναι πουλημένη στο ευρώ και όλα τα νέα που βοηθούν την πτώση του μεγεθύνονται. Η έκθεση των ξένων στην Ελλάδα είναι μηδαμινή σε σχέση με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο τους και οι λεονταρισμοί των πολιτικών πως δήθεν θα χορέψουν τις αγορές είναι το λιγότερο αστείες και για εσωτερική κατανάλωση.
Οι περισσότεροι επενδυτές πίστευαν πως μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 η Ελλάδα θα είχε σχεδόν εκθετική ανάπτυξη. Διαψεύστηκαν πανηγυρικά λόγω της πλήρους ασυνεννοησίας των πολιτικών κομμάτων και της ανεπάρκειας των πολιτικών.

Friday, 9 January 2015

Συνέντευξη στην Ισπανική La Razon. To Potami puede ser clave para formar gobierno

To Potami puede ser clave para formar gobierno

Los de centroizquierda liberal se perfilan como tercera fuerza política con un mensaje “positivo”

Las últimas encuestas dejan lejos de la mayoría absoluta a los dos grandes partidos, Syriza y Nueva Democracia (ND), que probablemente tengan que buscar socios de coalición para formar gobierno. La opción más válida para ambas opciones es To Potami, que aparece en tercera posición en los sondeos con un 4,7% y que podría ser clave en la composición del nuevo ejecutivo.

To Potami (El Río) nació dos meses antes de los comicios europeos de mayo de 2014 y entró en el parlamento con dos escaños. Su efervescencia se debe en parte a la popularidad de su líder, Stavros Theodorakis, un conocido presentador de televisión. El partido, situado entre la socialdemocracia y el liberalismo, nació con la premisa de “desmarcarse de los partidos tradicionales y devolver la confianza en la política a la ciudadanía”, según Theodorakis.

El grupo de centroizquierda liberal se ha apartado de la batalla Tsipras-Samaras con el objetivo de seguir su carrera por sumar votantes de diferentes sectores de la sociedad, sobre todo entre los más indecisos y los jóvenes. En esa línea, Theodorakis ha criticado tanto a ND y Pasok por dañar el sistema político como a Syriza por “amenazar los depósitos de la gente”.

Σκοτώστε την πίστη

Δημοσιεύτηκε στο News247


Τι είναι αυτό που οπλίζει τα χέρια τόσων ανθρώπων για να κάνουν αγριότητες, βαρβαρότητες και δολοφονίες.
 Τι είναι αυτό που κάνει νέους να ζώνονται εκρηκτικά και να αυτοκτονούν δολοφονώντας παράλληλα δεκάδες αθώους ανθρώπους ή να ρίχνουν αεροπλάνα πάνω σε ουρανοξύστες.
Τι είναι αυτό που οδηγούσε τον Τορκεμάδα και την ιερά εξέταση να κάψουν χιλιάδες ανθρώπους στο σταυρό, τι είναι αυτό που οδήγησε απλούς ανθρώπους να σουβλίσουν μητέρες μπροστά τα παιδιά τους και να ανοίξουν κοιλιές εγκύων με μαχαίρια και μετά να καρφώσουν το αγέννητο παιδί (Ινδία 2002). 
Τι είναι αυτό που κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να μισούν μέχρι θανάτου εκατομμύρια άλλους που ποτέ δεν τους έχουν δει και ποτέ δεν τους έχουν συναντήσει. 
Τι είναι αυτό που μεταμορφώνει απλούς καθημερινούς ανθρώπους στο άκουσμα μιας λέξης σε τέρατα της αποκάλυψης. 

Monday, 5 January 2015

Bloomberg Interview on Grexit

Greek Election Campaign



Many are asking the rather obvious question. “What is the endgame?” Clearly the answer is not an easy one. Not least because, there are many moving parts but also because the parts are moving wildly and in many ways unpredictably.

It has been a week since elections were declared in Greece and already the signs are clear. It is going to be short, intense, dirty and void of any substance. They say the first casualty of war is truth and the same must be said about election campaigns especially if run in Greece. The situation is not helped by the fact that many journalists or media are trying to pick on every word local politicians are uttering. Politicians of such importance, they are not even recognized by the porter of their block of flats. It gets however, worse when major international news media use sensationalist headlines that are also reproduced in Greece in order prove or refute a point or even influence the elections.

Let us go through each party and its election campaign strategy and their chances.

Saturday, 3 January 2015

Ποια είναι η δικιά σου επικίνδυνη ιδέα για το 2015.

Δημοσιεύτηκε στο News247



Πριν από μερικά χρόνια ο Ντάνιελ Ντένετ ένας διακεκριμένος Αμερικανός φιλόσοφος και γνωσιακός επιστήμονας έγραψε το βιβλίο «Η επικίνδυνη ιδέα του Δαρβίνου». Αφορούσε την θεωρία της εξέλιξης, ή καλύτερα την πραγματικότητα της εξέλιξης των ειδών που έστελνε στο νεκροταφείο την ιδέα του ευφυούς σχεδιασμού του κόσμου και την ύπαρξη ενός υπέρτατου σχεδιαστή. Είναι τόσο επικίνδυνη αυτή η βεβαιωμένη επιστημονική ιδέα (της εξέλιξης των ειδών)  που αν και υπάρχει στα ελληνικά σχολικά βιβλία αφαιρείται συστηματικά από την εξεταστέα ύλη. Σε δε παλαιότερες εκδόσεις του 1950 αναφέρεται ως λάθος ή αναπόδεικτη. Ο ελληνικός σκοταδισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Το 1996 φτιάχτηκε η ιστοσελίδα Egde.org που είχε ως σκοπό να βάλει σε ένα εικονικό δωμάτιο γνωστούς επιστήμονες και φιλοσόφους και να ρωτάνε ο ένας τον άλλον επικίνδυνες ερωτήσεις-ιδέες ή καλύτερα τις ερωτήσεις που ο κάθε ένας προσπαθεί να απαντήσει στην επιστήμη του.
Έκτοτε κάθε χρόνο το Edge.org εκδίδει ένα βιβλίο με την ερώτηση της χρονιάς. Για παράδειγμα η φετινή ερώτηση είναι «Ποια επιστημονική ιδέα είναι έτοιμη για συνταξιοδότηση». Η ερώτηση του 2006 ήταν «Ποια είναι η δικιά σου επικίνδυνη ιδέα». Θα σταχυολογήσω μερικές επικίνδυνες ιδέες έτσι για το καλό της χρονιάς του 2015. Να σημειώσω πως η λέξη επικίνδυνες δεν σημαίνει και αναγκαία κακές ιδέες. Σημαίνει πως θα μας αλλάξουν την ζωή.
·         Η ιδέα πως η μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει χαθεί. Paul Davies, Κοσμολόγος-φυσικός
·         Οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και άλλων ειδών είναι ποσοτικές και όχι ποιοτικές. Irene Pepperber, Ψυχολόγος